Bli kjent med…

Randi Langøigjelten. Foto Privat

Kulturssjef Randi Langøigjelten trives veldig godt ute i friluft og Innlandet er regionen med det store hjertet.

Randi er født på Røros og vokste opp i Os i Østerdalen hvor hun bodde til hun var ferdig med videregående. Deretter flyttet hun til Oslo for studier og etter hvert jobb. Randi har også bodd tre år i Trysil der hun var lærer på idrettslinja ved Trysil videregående skole. Hun har bodd på Hamar siden 1987, har kjæreste, tre barn og ett barnebarn.

Hva er Innlandet for deg?
Innlandet for meg er regionen med det det store hjertet. For legger vi godviljen til så er det faktisk slik Innlandet fylke ser ut. Jeg liker kontrastene som fjellene, skogen, det åpne landskapet, flatbygdene, det urbane, det landlige og mye mer det representerer.

Du er leder for Kulturavdelingen. Hva mener du er det viktigste å jobbe for innen ditt felt?
Innlandet er en kulturregion som har alt innen kunst, kultur, idrett, friluftsliv, kulturarv. For meg er det viktig å løfte fram det nye og framtidsrettede samtidig som vi tar vare på, forvalter og formidler det vi allerede har, samt den unike historien som Innlandet representerer. Ellers så kan jeg ikke få sagt ofte nok at uten frivilligheta så hadde kulturen hatt dårlige kår. En god balanse mellom det profesjonelle og alt det frivilligheten representer er helt avgjørende. Begge deler er like viktig.
Kultur handler om folks liv og det handler om hvordan folk har det. Det handler om identitet og tilhørighet og at man har mulighet til både å delta og oppleve det kunst og kultur representerer. Min jobb er å sørge for at kultur i hele sin bredde blir tatt på alvor, og ikke bare blir glasuren og pynten på kaka.

Hvordan vil du beskrive deg selv som leder?
Det kan vel best andre beskrive, men tror jeg er inkluderende, lyttende og at jeg bryr meg om medarbeiderne mine. Samtidig tar jeg beslutninger når det må til. Ellers er jeg er rimelig målbevisst og ifølge andre ganske sta. Jeg er nok også ganske utålmodig, men jobber med saken.

Hva er ditt favorittsted i Innlandet og hvorfor?
Jeg har ikke noe spesielt favorittsted, men jeg er veldig fornøyd når jeg kan dra til Nord-Østerdal og Os og oppsøke de stedene som betydde aller mest for meg i oppveksten. Det handler om Langtjønna, der vi tok sommerens første bad, det handler om Åsan, der familien hadde seter, det handler om Forelhogna, som et viktig turmål og det handler om furumoene inn mot Halvmilenget, som fortsatt er verdens fineste treningsarena.

Hva er din favorittårstid og hvorfor?
Liker alle årstidene og de kontrastene det representerer. Veldig glad i vinteren, men lengter veldig mot sommeren når mars går mot slutten.

Hva gjør deg glad?
At barna mine har det bra, gjør meg glad. Og ekstra glad blir jeg når jeg er sammen med barnebarnet mitt. Jeg er vel også i overkant glad når jeg kan komme meg ut i frisk luft og røre meg enten det er til fots, på ski eller på sykkel.

Hvilket skjult talent har du?
Neppe så veldig mange skjulte talenter, men ganske «handy» er det noen som sier.